بررسی انواع چسب سیلیکون و کاربرهای آن ها
چسب سیلیکون یا چسب آکواریوم دارای انواع بسیار مختلفی است. همین تنوع باعث شده انتخاب و خرید چسب سیلیکون مناسب با کاربری موردنظر برای کاربران دشوار و گیجکننده شود. بیشک به دلیل تنوع کاربرد چسب سیلیکون عمومی، گذرتان به این چسب خورده یا خواهد خورد. به همین دلیل در این مقاله کمکتان میکنیم که بهترین چسب سیلیکون یا بهترین چسب آکواریوم مناسب با کاربردتان را تهیه کنید. ویژگیهای مثبت و منفی هریک از انواع چسبهای سیلیکون عمومی و کاربردهای چسب آکواریوم را بهتر بشناسید. دلیل سیاهی چسب آکواریوم را بررسی میکنیم و یاد میگیرید چگونه از بوی بد چسب سیلیکون عمومی خلاص شوید.
چسب سیلیکون چیست؟
چسب سیلیکون یا چسب آکواریوم یکی از چسبهای صنعتی بر پایه پلیمرهای سیلیکونی متیل یا فنیل محسوب میشود. چسب سیلیکون به دلیل ضد آب بودن علاوه بر چسباندن در درزگیری و آببندی هم مورداستفاده قرار میگیرد و به همین علت در بازار ایران بهعنوان چسب آکواریوم نیز شناخته میشود. قدرت چسبندگی بالا در کنار سمی نبودن باعث شده چسب سیلیکون عمومی هم در صنعت مانند ساختمانسازی و خودروسازی و هم در مصارف خانگی مانند درزگیری و ساخت ابزار تزیینی کاربرد فراوانی داشته باشد.
مزایای چسب سیلیکون چیست؟
ویژگیها و مزایای چسب سیلیکون عمومی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- انعطافپذیر بالا بدون محدودیت در جهت سطوح مورداستفاده
- عایق رطوبت و ضد آب بودن با خاصیت درزبندی
- دوام و مقاومت بالا در طولانیمدت
- قدرت چسبندگی بالایی و سازگاری با مواد مختلف ازجمله فلز، پلاستیک، شیشه، سرامیک و غیره.
- مقاومت بسیار بالا پس از خشک شدن
معایب چسب سیلیکون چیست؟
- نیاز به زمان زیاد برای خشک شدن
- نیاز به تحتفشار بودن سطوح جهت رسیدن به حداکثر چسبندگی
- وجود بوی بد در انواع اسیدی چسب سیلیکون
- عدم قابلیت رنگ کردن در حین اجرا یا بعدازآن (البته چسبهای سیلیکون عمومی در چندین رنگ تولید میشوند)
انواع چسب سیلیکون براساس PH
چسبهای سیلیکونی براساس PH به دو گروه عمده زیر تقسیم میشوند
- چسبهای استوکسی یا چسبهای سیلیکونی اسیدی
- چسب سیلیکون خنثی
چسبهای استوکسی یا اسیدی
چسبهای استوکسی یا اسیدی از ترکیب سیلیکون و یک ماده حلال دیگر صورت تک جزئی یا دوجزئی ساخته میشوند. از مشهورترین انواع چسب سیلیکون استوکسی میتوان به چسب آکواریوم اشاره کرد. بوی بد چسبهای سیلیکون اسیدی از مهمترین معایب آن به شمار میرود. این چسبها در برابر دمای بالا و پایین و رطوبت مقاومت بالایی دارند هرچند بهطورکلی نسبت به چسبهای سیلیکون خنثی از مقاومت کمتری برخوردارند.
چسب سیلیکون خنثی
چسبهای سیلیکون خنثی تک جزئی، غیراسیدی و بدون بو هستند و نسبت به چسبهای اسیدی، مقاومت بیشتری دارند. از این چسبها برای درزگیری هم استفاده کاربرد دارند. از مشهورترین چسب سیلیکون خنثی میتوان به چسب آینه اشاره کرد.
انواع چسب سیلیکون براساس اجزای تشکیلدهنده
چسبهای سیلیکون عمومی براساس اجزای تشکیلدهنده به دو گروه کلی زیر تقسیم میشوند:
- چسبهای سیلیکونی تک جزئی
- چسبهای دوجزئی
چسبهای سیلیکونی تک جزئی
همانطور که از نام این چسبها مشخص است تنها یک بخش دارند و برای خشک شدن به هاردنر نیاز ندارند. چسب تک جزئی با تبخیر رطوبت یا حلال موجود در ترکیبات چسب خشک میشود. از چسبهای سیلیکونی تک جزئی میتوان به چسب آینه و چسبهای درزگیر مانند چسب آکواریوم و بسیاری دیگر از انواع چسب سیلیکونی عمومی اشاره کرد.
چسبهای سیلیکون دوجزئی
چسبهای سیلیکون دوجزئی برای خشک شدن به واکنش شیمیایی با هاردنر نیاز دارند. هرچند به دلیل نیاز به ترکیب دو ماده نحوه استفاده از آن سختتر است ولی نسبت به نمونههای تک جزئی به زمان کمتری برای خشک شدن نیاز دارند.
انواع چسب سیلیکون براساس کاربرد
براساس تنوع کاربردهای چسب سیلیکون این چسب به انواع زیر تقسیم میشود:
چسب سیلیکون عمومی
این چسب از انواع اسیدی و تک جزئی است. کار با آن ساده است و به دلیل قدرت چسبندگی بالا از آن در درزگیری یا آببندی سطوح صیقلی و خیس مانند وان حمام، سینک آشپزخانه و استخر استفاده میکنند. همچنین از کاربردهای چسب آکواریوم عمومی میتوان به مصارف خانگی و تزیینی اشاره کرد. سه رنگ سفید، مشکی و شفاف باعث شده کاربردهای چسب سیلیکون عمومی بسیار متنوع باشند.
چسب سیلیکون واشر ساز یا چسب سیلیکون حرارتی
چسبهای واشرساز یا حرارتی یا نسوز غالباً کاربرد صنعتی دارند و به رنگ قرمز عرضه میشوند. این چسبها معمولاً تک جزئی بوده و در برابر حرارت تا 330 درجه سانتیگراد مقاومت میکنند. ماندگاری بالا، بدون ترک و تغییر حجم دارند و در صنعت خودروسازی و عایقبندی محیطهای صنعتی با دمای بالا استفاده میشوند. حتما هنگام کار با چسب حرارتی مراقب باشید که دستتان توسط دمای بالای چسب نسوزد.
چسب سیلیکون بهداشتی
چسبهای سیلیکون بهداشتی به دلیل دارابودن خاصیت آنتیباکتریال و ضد قارچی، مانع از تجمع آلودگی بر روی سطح میشوند. از کاربردهای چسب سیلیکون بهداشتی میتوان به فضاهای استریل مانند داروسازیها و فضاهای مرطوب با امکان رشد قارچ اشاره کرد. علت سیاهشدن چسبهای سیلیکون عمومی استفاده شده در مجاورت رطوبت هم رشد قارچ و کپکها هستند.
چسب آینه
چسب آینه نوعی چسب شفاف از سیلیکون پلیمریزه است که برای نگهداری طولانیمدت شیشه و آینه دکوراتیو بر روی سطوح عمودی گچی، چوبی، آهن و دیوارهای رنگی استفاده میشود. چسب آینه از انواع چسب سیلیکون خنثی بوده و به جیوه آینه آسیب نمیزند. این چسب معمولاً در دو نوع سفیدرنگ و شفاف (بیرنگ) تولید میشود.
چسب سیلیکون شیشه اتومبیل
از این چسبهای سیلیکونی اسیدی و تک جزئی جهت چسباندن شیشه و آینه خودروها استفاده میکنند. خاصیت الاستیکی، انعطافپذیری بسیار بالا و مقاومت در برابر اشعه یو وی از ویژگیهای این چسب به شمار میرود. رنگ این چسب مشکی است و دقت کنید که آن را با چسب سیلیکون ساختمانی مشکی رنگ اشتباه نگیرید.
چسب سیلیکون و آکواریوم ماهی
به دلیل مجاورت با ماهی این چسبها باید حالت خنثی داشته و باعث مسمومیت آبزیان نشود. برای اطمینان بهتر است بعد از چسباندن چسب آکواریوم دو الی سه روز صبر کنید و پس از خشک شدن چسب، ماهیها را به آکواریوم منتقل کنید. شفافیت، درزگیری، آببندی، انعطافپذیری و چسبندگی بالا به اجسام و سطوح شیشهای از ویژگیهای چسب سیلیکون و آکواریوم ماهی به شمار میرود.
چسب سیلیکون الکترونیک
درصنایع الکترونیک، سیلیکون به دودسته خمیرهای سیلیکونی و چسبهای سیلیکونی تقسیم میشود. خمیرهای سیلیکونی دارای خاصیت چسبندگی نبوده و معمولاً برای جلوگیری از داغ شدن قطعات ظریف و اتصال قطعات الکترونیکی PCB و آل ای دیها استفاده میشود. این چسبها در 4 گروه سفید، مشکی، طوسی و شفاف تولید میشوند.
انواع چسب سیلیکون عمومی بر اساس رنگ
معمولاً چسبهای سیلیکون ساختمانی برخلاف چسبهای صنعتی تکرنگ، در انواع رنگی شفاف، چسب سیلیکونی مشکی، چسب سیلیکونی قرمز، چسب سیلیکونی سفید، چسب سیلیکون قهوهای چسب سیلیکون نقرهای و چسب سیلیکون زرد و زیتونی تولید و روانه بازار میشوند.
از بین بردن بوی چسب سیلیکون
چسبهای سیلیکون اسیدی برخلاف نوع خنثی آن دارای بو بدی هستند که درهرصورت باید برای چند ساعت بوی آن را تحمل کنید. راههای از بین بردن بوی چسب سیلیکون شامل موارد زیر است:
- تهویه مناسب
- استفاده از بوگیرهای بازاری و طبیعی مانند لیمو، زغال، سرکه، پیاز سفید و قهوه
- استفاده از شمعهای معطر، عود یا اسماج
- استفاده از جوششیرین برای از بین بردن بوی سطوح
نحوه خرید چسب سیلیکون عمومی
بانیان چسب الماس تولیدکنندگان پیشگام انواع چسبهای صنعتی و غیر صنعتی به شمار میرود. بانیان چسب الماس با سالها فعالیت در بازار، محصولات صنعتی خود مانند انواع چسبهای سیلیکون را با ضمانت تعویض کالا و تخفیفهای ویژه در خرید عمده عرضه مینماید. یکی از محصولات این شرکت چسب سیلبکون تاپ فیکس است که در سه رنگ سفید ، مشکی و شفاف عرضه میشود.
سخن پایانی
هرچند چسب آکواریوم یکی از انواع چسب سیلیکون محسوب میشود، اما دقت کنید که در بازار ایران منظور از چسب آکواریوم، همان چسب سیلیکون عمومی است. از متداولترین کاربردهای چسب سیلیکون عمومی میتوان به درزگیری و عایقبندی فضاهای خیس و بازشوها، نصب پنجرهها و شیشهها در صنایع، نصب وسایل دکوراتیو، چسباندن قطعات مختلف و ساخت آکواریوم ماهی اشاره کرد. برای خرید چسب سیلیکون مناسب با کاربری مدنظرتان میتوانید از کارشناسان بانیان چسب الماس مشاوره رایگان دریافت کنید.